Jan Boček – nedožité osmdesátiny

18. 4. 2023

Ve 40tých letech minulého století, v době velkých úspěchů lounské cyklistiky, se 18. dubna 1943 narodil Jan Boček. Cyklista a funkcionář tělem i duší, člověk, který pro oddíl, Louny i československou a českou reprezentaci vykonal mnohé. Patřil do generace, která v 60tých a 70tých letech dosáhla řady vynikajících výsledků, z nichž Honzovy sprinterské úspěchy a 2 stříbrné medaile z Mistrovství republiky za motorovými vodiči jsou známé po celé republice. Nejvýznamnějším úspěchem je potom start na Mistrovství světa za motorovými vodiči v Brně v roce 1969, kde společně s vodičem Jiřím Zikmundem obsadili výborné 6.místo.
Kromě sportovní činnosti se věnoval i činnosti organizátorské a funkcionářské. Patřil do skupiny nadšenců, která v 50tých letech budovala velodrom s betonovým povrchem. Po ukončení kariéry na sport nezanevřel, ale stal se činovníkem Okresního výboru ČSTV. Dlouhou řadu let vykonával funkci předsedy oddílu a později se věnoval i politické kariéře.
V 90tých letech se vrátil ke své milované cyklistice a začal se věnovat práci s mládeží. Společně s Milanem Chrobákem neúnavně organizovali závody na silnici, dráze a cyklokrosu, kdy zejména Mléčný závod mládeže patřil ve své době k vrcholným závodům v Evropě a přijížděli na něj nejlepší závodníci Evropy. Stejně tak s Milanem vychovali celou řadu nadějných reprezentantů, kteří šířili slávu lounské cyklistiky po celém světě.
Honza je legendou, která mladým závodníkům předávala nejen rady, ale i zkušenosti.
Honza nás bohužel opustil 26. října 2021.