Závod míru nejmladších 2021

28. 6. 2021
Martin v modrém dresu nejlepšího závodníka z ČR

V termínu 25.6.-27.6.2021 proběhl již 45 ročník ZMN. Po minulém ročníku, v němž Adam Seeman získal celkové vítězství, jsem i v tomto roce měli velká očekávání. Na základě letošních i loňských výsledků ležel největší tlak na Martinu Bártovi a je nutné ocenit jak se s touto situací vypořádal. Martin Bárta získal modrý dres nejlepšího závodníka z ČR. Ve 4. etapě vystoupal na bronzový stupínek a v závěrečném celkovém pořadí obsadil 8. místo. Na závodě startovali další naši kadeti Václav Boháč, Jan Hezina, Jiří Zedník a starší žáci Jan Kruliš a Marek Přenosil. Pro všechny a zejména pro starší žáky se jednalo o cennou mezinárodní zkušenost a snad i motivaci do budoucna.

Vyhlášení 4. etapy

V tomto ročníku ZMN startovalo celkem 144 závodníků z 11 zemí. 43 závodníků bylo z ČR jednalo se o vybrané kadety a šanci mělo i několik v poháru nejlepších starších žáků. Závod míru nejmladších je sestaven z 5. etap.

V úvodním prologu na 1500 m v pátek 25.6. dopoledne obsadil Martin celkové 31. místo.

V další odpolední 2. etapě o délce 81,3km obsadil výborné 6. místo a celkově se posunul na 7. místo jako druhý z českých závodníků. Před ním v tu chvíli byl na celkovém 3 místě z českých závodníků Richard Kobr (RKCA).

Druhý den závodu začínal kratší 3.etapou na 22km, která se jede na krátkém technickém okruhu, který závodníci absolvují několikrát. V této etapě bylo několik pádů. Martin obsadil celkově 40. místo v etapě, ale udržel celkové 7. místo. Mezi závodníky postiženými pádem byl i Jirka Zedník, ale naštěstí se nejednalo o pád, který by mu znemožnil další pokračování v závodě.

Odpolední 4. etapa na 81,4km byla královskou etapou závodu s 6 vrchařskými prémiemi a právě v této etapě se podařilo Martinovi vystoupat až na stupně vítězů, když obsadil bronzovou příčku. Celkově to znamenalo udržení celkového 7. místa. Po 186 ujetých závodních km během 2 dnů představovala ztráta na celkově prvního dánského závodníka Theodora Storma pouhých 83 sekund a na celkově 3. místo, které i po 4. etapě chybělo pouhých 11s.

Takto byly rozdány karty před poslední 5. etapou nedělní časovkou na 15,15 km. V časovce Martin zajel 13 nejrychlejší čas 20:18,99 na vítěze ztratil 1 minutu a 7,44 s a znamenalo to sice posun na celkové 8. místo. Díky tomu, že se Martinovi podařilo dosáhnout o 26,14s lepšího času než Richardu Kobrovi, který byl do té doby nejlepším českým závodníkem a žádný jiný český závodník jej v celkovém pořadí nepředstihl, tak tento výsledek v časovce znamenal, že se Martin stal držitelem modrého dresu pro nejlepšího závodníka z ČR.

Martinovi gratulujeme u ostatních závodníků oddílu věříme, že jim Martin i mezinárodní konkurence ukázala kde je potřeba pokračovat v tréninku. Vašek Boháč a Jirka Zedník, pokud jim vydrží vztah k cyklistice a budou mít zodpovědný přístup k tréninku, budou mít možnost za rok navázat na letošní Martinovy výkony. Honza Kruliš a Marek Přenosil mohou mít tyto šance dokonce i v následujících dvou ročnících.

Závod dokončilo 141 závodníků. Celkové výsledky včetně výsledků jednotlivých etap můžete nalézt na stránkách Sportsoftu.