Další Pavlovo působiště bude v Táboře

21. 2. 2022

Pavel Jindřich k nám přišel v roce 2016 z klubu BMX Bílina, kde se věnoval bikrosu, ve kterém dosáhl nemalých úspěchů. V počátcích působení v TJ Stadionu Louny se jako všichni naši závodníci věnoval všem disciplínám rychlostní cyklistiky tedy dráze, silnici, cyklokrosu i horským kolům. 

Jeho předpoklady skvělých startů podpořené několikaletým tréninkem v disciplíně BMX na něho upozornily již v roce 2017 na Letních olympijských hrách mládeže v Brně i reprezentačního trenéra ČR sprintérů Petra Klimeše. Tento zájem následně vyústil po MČR na dráze v nabídku přestupu do sprintérské skupiny Dukly Brno. Pavel se však chtěl vydat jiným směrem, což je možná škoda a mohli jsme v něm dnes mít nadějného sprintéra či specialistu na olympijský sprint, ale jeho chuť trávit více času na kole než v posilovně převážila.

Svůj zájem našel v disciplíně horských kol a nějaký čas trvalo, než zjistil, že to asi pro něho nebude ta pravá disciplína. Jezdil velice dobře starty i technické pasáže, ale nedostatek měl v závěrech závodů, kdy přicházela ke slovu vytrvalost. Jako ideální se tedy jevila disciplína cyklokros, kde začal úspěšně uplatňovat svoje předpoklady výbušného a velmi technicky zdatného jezdce. Kariéra v kadetech a juniorech šla strmě nahoru a v roce 2020 se stal juniorským mistrem republiky. Bohužel tato mládežnická etapa nebyla ozdobena výrazným výsledkem na MSJ 2021. Pavel tam směroval svoji výkonnost a jeho příprava přišla, zrušením MS z důvodů Covidu-19, vniveč.

Jeho posledním závodem v barvách TJ Stadion Louny byl Světový pohár v Hoogerheide 23.1.2022. V další závodní sezóně již bude závodit za špičkový cyklokrosový klub ČEZ Cyklo Team Tábor.

2016 – 2017

První start si Pavel v oddílových barvách zapsal v Terezíně v 31.12.2016 na Silvestrovském cyklokrosu a hned se postavil na druhé místo na stupních vítězů. V následujícím roce už jeho 57 startů proměnil v 18 umístění na stupních vítězů z toho 8x se postavil na stupeň nejvyšší, ve třech případech byl druhý a v 7 případech obsadil 3. místo. Zřejmě nejvýraznějším výsledkem byl zisk stříbrné medaile na MČR na dráze v závodě na 500 m. Jeho výkony mu, v této první celé sezóně v našem oddíle, přinesly i vítězství v oddílové soutěži. Byl to doslova raketový start podobně jako v mnoha závodech.

2018

V roce 2018 už Pavel posbíral 63 závodních startů. V 23 případech se postavil v cíli na stupně vítězů a z toho v 7 případech stál na stupni nejvyšším, druhý byl 5 krát a v 11 případech jej jeho výkon vynesl na místo třetí. V této sezóně Pavel získal svůj první mistrovský titul ve stíhačce družstev na dráze. O jeho stabilní výkonosti svědčilo celkově 3. místo v cyklokrosovém poháru a stejné umístění na dráze ve stíhacím omniu.

2019

Svými výkony v tomto roce si Pavel vybojoval právo na jeho konci oblékat i dres cyklokrosové reprezentace a vycestovat společně s reprezentací k několika závodům světového poháru. Pomohly mu k tomu zejména jeho výkony v seriálu ToiToi Cupu, kde skončil celkově jako prvoročák junior na 2. místě. Jinak Pavel posbíral 43. závodních startů kde se jeho 13 pódiových umístění skládalo ze 7. vítězství, čtyř druhých míst a dvakrát bral bronz. Kromě výborné cyklokrosové sezóny si také vydobyl svůj už druhý mistrovský titul, tentokrát na silnici v časovce družstev.

2020

Sezóna roku 2020 byla poznamenána jako u všech nástupem světové pandemie. Kromě toho určitou část sezóny Pavel řešil i potíže s kolenem. Nicméně na závěr sezóny byl skvěle připraven a nejlépe to předvedl v pro něj nejdůležitějším domácím závodě kdy vybojoval titul mistra ČR ve své hlavní disciplíně v cyklokrosu. Jak už jsme zmínili v úvodu, tak jsme i my měli i vysoká očekávání od jeho startů na ME a MS, ale bohužel obě mistrovství byla v juniorské kategorii zrušena. Velká očekávání povzbudil i jeho start na mezinárodní scéně, když ve Švýcarském Hittnau vybojoval druhé místo. Jinak byl celkově na závodní starty tento rok chudý a v pouhých 24 startech byl 3x na 1. místě, 4x druhý a jednou třetí. Cenné je to že z třech prvních míst celkem dvě vedla k zisku mistrovského titulu. Už dříve byl zmíněn titul cyklokrosového šampióna a dále titul mistra ČR v časovce družstev. Obhajoba celkového druhého místa v seriálu ToiToi Cupu podpořila celkově dobrý dojem z celé sezóny.

2021

Pavel letos vybojoval 3. místo v časovce jednotlivců na MČR což byl výborný výsledek. Ve své hlavní cyklokrosové sezóně přestože už soutěžil v kategoriích M23 a muži Elite, tak se mu podařilo udržet výkonost na takové úrovni aby mohl i nadále oblékat reprezentační dres. Vzhledem k širší konkurenci již letos nebylo tolik pódiových výsledků, ale pokud mu vydrží odhodlání a tréninkové úsilí, tak stále může pomýšlet vysoko. Výsledným oceněním Pavlových výkonů v cyklokrosu byl přestup do týmu ČEZ Tábor. Věříme, že Pavlovi pomůže k dalším výborným výsledkům i překonání určitého zklamání, kdy se mu nakonec nepodařilo nominovat mezi hrstku reprezentantů, kteří odcestovali na MS do USA.

S Pavlem odchází jeho čtyři mistrovské tituly. Jeho výkony a výsledky budou i nadále příkladem pro mladší závodníky a i v příštích sezónách mu budeme fandit, nejen na cyklokrosových závodech, přestože již bude startovat v jiném dresu. Snad jeden z jeho vrcholů bude i v únoru roku 2024, kdy právě v Táboře bude probíhat cyklokrosové mistrovství světa a právě v té době by Pavel měl patřit mezi nejzkušenější cyklokrosové závodníky v kategorii mužů do 23 let. To vše ale ukáže až čas. Pavel, kromě svých schopností a oddanosti cyklistice, vděčí za své výsledky obětavé podpoře svého tatínka také Pavla Jindřicha a tréninkovému vedení Milana Chrobáka a podpoře našeho oddílu a jeho partnerů.

Pavlovi přejeme hodně úspěchů, radost z cyklistiky a pevné zdraví.
Ať se mu daří nejen na kole, ale i v dalším životě.

V následujícím roce jej budeme vídat zejména v dresu ČEZ Cyklo Team Tábor.

Děkujeme všem našim partnerům za podporu.
Bez jejich podpory by činnost našeho oddílu nebyla možná.

V článku jsou použity fotografie: TJ Stadion Louny, Lenky Parmové, Jiřího Nováčka, Jana Brychty a z archívu Pavla Jindřicha. Děkujeme Text: Milan Chrobák a Jiří Nováček.

Galerie

2017

2018

2019

2020

2021

Short recap:

Pavel’s next team will be in ČEZ Cyklo Team Tábor

Pavel Jindřich came to us in 2016 from the BMX Bílina club, where he devoted himself to bikros, in which he achieved considerable success. At the beginning of his work at TJ Stadion Louny, like all our competitors, he devoted himself to all disciplines of speed cycling, ie track, road, cyclocross and mountain biking.
His preconditions for great starts, supported by several years of training in the BMX discipline, drew his attention to him already in 2017 at the Summer Youth Olympic Games in Brno and to the Czech national sprint coach Petr Klimeš. This interest subsequently resulted in the offer of a transfer to the Dukla Brno sprint group after the Czech Championships on the track. However, Pavel wanted to go in a different direction, which is a pity, and we could have a promising sprinter or Olympic sprint specialist in it today, but his desire to spend more time on a bike than in the gym prevailed.
He found an interest in the mountain bike discipline, and it took him a while to realize that it might not be the right discipline for him. He drove the starts and technical passages very well, but he lacked them at the end of the races, when perseverance came into play. The cyclocross discipline therefore seemed ideal, where he began to successfully apply his preconditions as an explosive and very technically capable rider. His career in cadets and juniors went steeply upwards and in 2020 he became the junior champion of the republic. Unfortunately, this youth stage was not adorned with a significant result at MSJ 2021. Pavel directed his performance there and his preparation came to naught, with the cancellation of the World Cup due to Covid-19.
His last race in the colors of Louny Stadium was the World Cup in Hoogerheide on January 23, 2022. In the next racing season, he will compete for the top cyclocross club ČEZ Cyklo Team Tábor.

He is leaving with his four master titles. His performances and results will continue to be an example for younger competitors and we will support him in the coming seasons, not only in cyclocross races, although he will start in a different jersey. Perhaps one of its highlights will be in February 2024, when the World Cyclocross Championship will take place in Tábor, and at that time Pavel should be one of the most experienced cyclocross competitors in the men under 23 category. But only time will tell. In addition to his skills and dedication to cycling, Pavel owes his results to the selfless support of his father, Pavel Jindřich and the training leadership of Milan Chrobák and the support of our team and its partners.